Over Taalcursussen Spaans in Spanje


Alles over Flamenco in Spanje

dinsdag januari 11, 2022 | Spaanse Cultuur | Posted by studyspanishinspain

14705 views
  • English
Spanish and flamenco: what’s the Fuss about Flamenco?

Flamenco is een essentieel onderdeel van de Spaanse cultuur, zoals tapas eten, la Sagrada Familia, de prachtige stranden en Ibiza. Als je een taalcursus Spaans in Spanje doet, krijg je de kans om echte flamencoshows te zien, vooral in Andalusië, maar ook in Madrid en Barcelona. Je kunt ook kiezen voor een programma Spaans en Flamenco in Granada, Madrid, Malaga of Sevilla. Wil jij wel eens wat meer weten over wat flamenco nou eigenlijk precies is? Hier kun je lezen alles over Flamenco in Spanje.

Wat is flamenco?

Is flamenco ondertussen alleen voor toeristen of is het echt belangrijk in de Spaanse cultuur? Waar komt flamenco vandaan? Waar kun je een goede en leuke flamencoshow zien? Vind hier de antwoorden op je vragen over de Spaanse flamenco.

Waar komt Flamenco vandaan?

Flamenco is ontstaan bij de Andalusische Roma (zigeuners) in Zuid-Spanje. In Andalusië worden de Roma ‘gitanos’ genoemd. Hoewel de wortels van Flamenco een beetje mysterieus zijn, zeggen veel experts dat de kunstvorm lijkt te liggen in de Roma-migratie van Rajasthan in het noordwesten van India naar Spanje tussen de 9e en 14e eeuw. De migranten brachten verschillende muziekinstrumenten mee: de tamboerijn, bel, houten castagnet en veel liederen en dansen.

Flamenco is door UNESCO erkend als een deel van het immaterieel cultureel erfgoed van de wereld als een kunstvorm die dans, zang en instrumentale muziek combineert, meestal gitaarspel

Vier pijlers van Flamenco

Eenmaal in Spanje ontmoetten de migranten meer invloeden van de Sefardische joden en de Moren, die de kunstvorm die we tegenwoordig kennen als Flamenco verder hebben beïnvloed.

Er zijn vier pijlers van Flamenco: dans, zang, handgeklap, gitaar.

Flamenco Dancer Spain

Flamenco dans: The Baile

Na het midden van de 19e eeuw werd flamenco begeleid door gitaarmuziek en palo seco. Palo Seco is een droge stick die wordt gebruikt om op de grond te slaan om de tijd bij te houden.

Het verhaal van flamenco

Een danseres (bailaor [man], bailaora [vrouw]) voerde vervolgens een reeks gechoreografeerde passen uit, vermengd met geïmproviseerde stijlen.

Het dansaspect van flamenco wordt nooit zonder begeleiding uitgevoerd. De zanger (cantador), of de verteller, vertelt de legendes en verhalen van het dagelijkse leven van de “outcast” subcultuur binnen het blanke christelijke Spanje. De danseres vertelt het verhaal door middel van een intense weergave van zeer persoonlijke bewegingen.

Bewegingen

Bewegingen van de dans omvatten de armen (braceo) en bovenlichaam, handvingerbewegingen (florea), voetenwerk (zapateado) en hielwerk (taconeo). Mannen voeren meestal ingewikkeld voetenwerk uit, terwijl de vrouwen, die uitgebreide, gegolfde jurken dragen, de bewegingen van de handen en het bovenlichaam benadrukken.

Flamenco Spain

Flamenco zang en teksten: The Cante

Baile dans
Balaor de danser (the man)
Balaora de danseres (the woman)
Braceo de armbewegingen
Cante zang
Cante jondo diepe zang (style of flamenco)
Cantador flamenco zanger
Duende een woord dat vaak wordt gebruikt om de onbeschrijfelijke magische component van flamenco aan te duiden
Espectáculo een flamenco show
Florea hand en vinger bewegingen
Gitano/a zigeuner
Jaleo luid klappen, stampen, schreeuwen, enz. van het publiek of flamencoartiesten)
Palo seco houten staf / de stijl van flamenco waarin de beat is gemarkeerd met een
Palmero flamenco klappen (handgeklap)
Tablao een etablissement met flamencoshows
Taconeo hakken werk
Toque gitaar noten
(Toque de) palmas hand geklap
Zapateado tapdans voetenwerk gecombineerd met las palmas

Als je aan flamenco denkt, denk je misschien alleen aan dans. Het lied is echter een integraal onderdeel van de uitvoering.

Drie categorieën liedjes

Er zijn drie categorieën liederen, waaronder de cante jondo, het diepe of diepe lied, cante intermedio, het tussenlied ook bekend als de cante flamenco en ten slotte cante chico of licht lied.

De cante jondo is gebaseerd op een complex ritme van 12 tellen en is de oudste vorm. Wanneer de zanger cante jondo gebruikt, kun je zien aan de diepe emotie met thema’s over de dood, angst, wanhoop of religieuze twijfel.

De cante intermedio bevat elementen uit verschillende Spaanse muziekstijlen, zoals de fandango. De cante chico heeft een veel eenvoudiger ritme dan de andere twee vormen en minder emotionele investering. Cante chico gaat over het algemeen over humor, liefde, het platteland en vrolijkheid.

Alles over Flamenco in Spanje

Wat is Duende?
Na een dansreeks van 15-20 minuten zou een danser in een trance-achtige staat van emotie raken; dit wordt duende genoemd. Het ritmische handgeklap van het publiek en de tussenwerpsels van het publiek en medeartiesten versterken deze toestand. De echte flamenco-artiesten beschouwen cante jondo als een vorm van gebed, en in duende communiceert de danser niet alleen met het publiek, maar ook met God. Duende is waarschijnlijk het beste te vergelijken met een ‘flow’ van concentratie; het is het mysterieuze element van flamenco dat je ook kunt voelen tijdens een flamenco-optreden, en niemand kan echt uitleggen wat het is. Het is duende!

Bezoek een flamenco show in Spanje

Als je naar een flamenco-show gaat terwijl je Spaans leert in Spanje, is de kans groot dat je andere toeristen of internationale studenten om je heen ziet. Dit omdat deze artiesten van wereldklasse toerisme nodig hebben om te overleven, omdat flamencopodia niet vollopen met de lokale bevolking. Vaak zijn die ook simpelweg te duur.

Maar vandaag de dag bestaat flamenco niet alleen om de belangen van het bedrijfsleven en het toerisme te dienen. Spaanse kunstenaars, geleerden en historici hebben grote inspanningen geleverd om de kunstvorm te bestuderen en het historische en artistieke belang ervan voor zowel Spanje als de regio Andalusië te promoten.

Dit kwam gelukkig na jaren van verwaarlozing. Zoals hieronder wordt uitgelegd (lees meer in de sectie: geschiedenis van flamenco), heeft flamenco een lange en gecompliceerde geschiedenis in Spanje, en buitenlanders hebben de kunstvorm omarmd voordat ze een nationaal symbool in Spanje werden.

Waar in Spanje kun je Flamenco het beste ervaren?

In Sevilla

Doe je een taalcursus Spaans in Sevilla of woon/bezoek je Sevilla? Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en is waarschijnlijk de beste plek in Spanje om meer over flamenco te leren. Als je het geluk hebt om in de maand april bij een taalcursus Spaans te doen, dan kun je de enorme impact van flamenco op het leven van de Sevillanos zien bij de Feria de Abril.

Is dat niet het geval, dan kun je het hele jaar door een flamencoshow bezoeken of flamencodanslessen volgen. De Spaanse School in Sevilla biedt ook danslessen aan.

Combineer je Spaanse taalcursus met flamencodanslessen!

Je kunt snel Spaans leren en de technische en culturele aspecten van de ongelooflijke kunstvorm flamenco leren in verschillende Spaanse scholen in het Spaans, zoals:

  • Granada
  • Madrid
  • Malaga
  • Sevilla

Er is een school in Sevilla die gespecialiseerd is in Flamenco lessen. Er zijn maar een paar startdata per jaar. In de danslessen leren we een sequens die later wordt aangepast aan het ritme, de gitaar en tenslotte de ‘cante’. Ook is er ruimte voor improvisatie. De studenten leren alle flamencostijlen (seguirillas, soleá, soleá por bulerías en alegrías). Vraag meer informatie op.

Flamenco Dancer

Waar flamenco zien in Sevilla?

Los Gallos Plaza de Santa Cruz, Sevilla
Deze plek in Sevilla behoort tot de elite van de flamenco dankzij de uitstekende artiesten die een geweldige show maken van zang, dans en flamencogitaar.

La Casa del Flamenco
La Casa del Flamenco ligt in het hart van de wijk Santa Cruz in Sevilla. Santa Cruz is de voormalige Joodse wijk, een charmant gebied vol geplaveide straatjes, op slechts een paar blokken verwijderd van de beroemdste bezienswaardigheid van Sevilla, La Giralda. Aanbevolen.

Museo del Baile Flamenco in Sevilla
Het Flamencodansmuseum noemt zichzelf ‘een venster op de magische wereld van flamenco’. Hier kun je shows zien en het museum bezoeken en leren over alle facetten van de kunst: de dans, de zang, de gitaar. Het museum “verbreedt het begrip van de kunst en het gevoel van flamenco in onze evenementen, publicaties, tentoonstellingen en winkel”.

In Madrid

Als je een taalcursus Spaans in Madrid doet, raden we je aan een bezoek te brengen aan
“Tablao Corral de la Moreria, een van ’s werelds beroemdste en meest prestigieuze flamenco-tablao.

In Barcelona

Ben je Barcelona voor een taalcursus Spaans?
Als je de kans hebt en je bent geïnteresseerd in van flamenco, raden we je aan om
Tablao Flamenco Cordobes te bezoeken. Sinds de oprichting in 1970 heeft Tablao Flamenco Cordobes op de beste artiesten van die tijd voortgebracht, nu beschouwd als flamenco legendes: Camaron de la Isla, Farruco, Manuela Carrasco, Chocolate, Juan Villar, La Tati, Manolete, Lole & Manuel of Bambino, onder andere vele anderen. veel Als

Flamenco op Youtube

Bereid je voor op een taalcursus Spaans in Spanje – of kijk gewoon omdat je van flamenco houdt, of een idee wilt krijgen waar het allemaal over gaat met de volgende video’s.

Study Spanish Spain Flamenco

Meer weten over
Taalcursussen Spaans & Flamenco
in Spain?

Contact us!

Geschiedenis van Flamenco

Zoals hierboven vermeld, heeft Flamenco een lange en gecompliceerde geschiedenis in Spanje. In het begin werd de flamencovoorstelling als vulgair en pornografisch beschouwd. Velen geloofden dat de kunstvorm verzet was tegen vooruitgang en modernisering.

Veel Spanjaarden beschouwden Flamenco als een plaag voor hun land, omdat de dans werd geassocieerd met de verbannen zigeunerbevolking (Roma). En de Spaanse elites haatten het hoe buitenlanders hun land met flamenco verbond.

De gouden dag
De gouden eeuw van Flamenco zou tussen 1780 en 1845 hebben gelegen, waarbij zang het primaire aspect van Flamenco was en muzikale begeleiding en dans secundair. Flamenco veranderde in 1842 toen Silverio Franconetti het eerste café Cantante in Sevilla oprichtte. In deze centra lag de nadruk op de musici en de dansers. Het was tijdens deze periode dat het zingen een ondergeschikte rol begon te krijgen.

Vanaf het midden van de negentiende eeuw verspreidde de flamenco zich vanuit Zuid-Spanje naar Madrid en andere steden, waardoor de flamenco kon floreren dankzij het toegenomen buitenlands toerisme.

Wereldtentoonstellingen
Dankzij de vele wereldtentoonstellingen aan het eind van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw won Flamenco aan populariteit, vooral bij Parijse en Europese kunstenaars. Door deze groeiende Europese steun buiten Spanje, veranderde de culturele betekenis van Flamenco voor Spaanse kunstenaars en intellectuelen.

Na de Spaanse Burgeroorlog
De prestaties verminderden aanzienlijk na de Spaanse Burgeroorlog. De katholieke kerk en de vrouwelijke vleugel van de Spaanse fascistische partij verwierpen beide flamenco.

Flamenco en toerisme
In de jaren vijftig, na jaren van internationale afwijzing, had het Franco-regime echt geld nodig. Verrassend genoeg besloten ze flamenco te promoten om de Spaanse toeristenindustrie een vliegende start te geven. Een toeristische promotor genaamd Carlos González Cuesta schreef: “We moeten acepteren ons te promoten als een land van [Spaanse stereotypen], want op de dag dat we de [Spaanse stereotypen] verliezen, zullen we 90 procent van onze aantrekkingskracht op toeristen hebben verloren.”

Dus ondanks jaren van verzet en afwijzing van flamenco, speelde het Franco-regime eigenlijk in op de liefde van toeristen voor flamenco. Adverteerders zetten vrouwelijke flamencodansers op brochures van luchtvaartmaatschappijen. De regering opende vele clubs die gespecialiseerd waren in flamenco en moedigde professionele flamencodansers aan om in Hollywood-films te schitteren en moedigde artiesten aan om te reizen in internationale tentoonstellingen.

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *