Over Taalcursussen Spaans in Spanje


De beste Spaanstalige films met een Oscar

maandag februari 07, 2022 | Spaanse Cultuur | Posted by studyspanishinspain

1280 views
  De beste Spaanstalige films met een Oscar

  Als je Spaans aan het leren bent, is het belangrijk zo veel mogelijk Spaans te horen. Daarom is een intensieve taalcursus Spaans in Spanje of in een Spaanstalig land (Latijns-Amerika) ook zo effectief: naast je studie uren, hoor je de hele dag door Spaans.

  Een leuke manier om aan je ‘dagelijkse dosis Spaans’ te komen, is het kijken van Spaanstalige films. Wist je dat meerdere Spaanstalige films een Oscar gewonnen hebben? En dat er maar liefst twee van de Spaanse filmmaker Pedro Almodovar zijn? Bekijk onze lijst over de beste Spaanstalige films met een Oscar.

  Spaanse films

  1.- VOLVER A EMPEZAR (SPANJE, 1982)

  Van: José Luis Garci. Met: Antonio Ferrandis and Encarna Paso.

  Volver a Empezar vertelt het ontroerende verhaal van een prestigieuze schrijver, winnaar van een Nobelprijs, die na vele jaren van ballingschap terugkeert naar Gijón (Asturië, Spanje) om in zijn geboortestad te sterven.

  De film won de eerste Oscar voor een Spaanstalige film in 1983 (Beste niet-Engelstalige film). Deze internationale erkenning opende de deur voor de Spaanse cinema naar Hollywood.

  2.- BELLE ÉPOQUE (SPANJE, 1992).

  Van: Fernando Trueba. Met: Miriam Díaz Aroca, Penélope Cruz, Ariadna Gil, Fernando Fernán Gómez, Jorge Sanz, and Maribel Verdú.

  Hoewel Belle Époque drie keer werd geannuleerd wegens gebrek aan budget, werd de film uiteindelijk in Portugal opgenomen, waar de kosten lager uitvielen. De film won in 1993 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

  Volgens Trueba zelf vertegenwoordigt Belle Époque een “helder en opgewekt beeld van Spanje”, “iets wat we in 1992 niet gewend waren”. Het vertelt het verhaal van een jonge man, Fernando, die in 1930 aankomt in een klein Spaans stadje, net voor de Tweede Spaanse Republiek word uitgeroepen. Nadat hij heeft besloten het leger te verlaten tijdens de Jaca-opstand, wordt de knappe soldaat opgevangen door een kunstenaar die weduwe is en vier dochters heeft met heel verschillende persoonlijkheden.

  3.- TODO SOBRE MI MADRE (SPANJE, 1999)

  Van: Pedro Almodóvar. Met: Cecilia Roth, Marisa Paredes, Penélope Cruz, Candela Peña, and Rosa María Sardá.

  Todo sobre mi Madre gaat over Manuela, die nadat ze haar zoon verloor op de dag dat hij 17 werd, terugkeert naar Barcelona om de vader van de jongen te zoeken. Tijdens de reis genieten we van een tragikomedie pur-sang van de Spaanse regisseur, die samen met Manuela de pijn beleefd.

  Almodóvar kreeg de Oscar (Beste niet-Engelstalige film) van zijn muze Penelope Cruz, een iconisch moment voor Spaanse filmgeschiedenis.

  4.- HABLE CON ELLA (SPANJE, 2003)

  Van: Pedro Almodóvar. Met: Cast: Javier Cámara, Darío Grandinetti Leonor Watling, Geraldine Chaplin, and Rosario Flores.

  Vier jaar later wint Almodóvar de Academy Award opnieuw: voor de eerste (en tot nu toe enige keer) in de geschiedenis won een Spaanse film een Oscar in een van de hoofdcategorieën: Beste Originele Scenario. Met Hable Con Ella breekt Almodovar met de‘traditie’ dat hij zogenaam alleen met vrouwelijkse hoofdpersonen kon werken.

  Hable con Ella vertelt het verhaal van twee mannen die tegen eenzaamheid vechten terwijl ze zorgen voor de vrouwen van wie ze houden: beiden liggen in coma. Benigno is een verpleger die verliefd is geworden op een danseres die na een ongeluk in coma ligt. En Marcos zorgt voor zijn vriendin, die dezelfde situatie ondergaat nadat ze tijdens het stierenvechten is gegeseld.

  5.- MAR ADENTRO (SPANJE, 2004)

  Van: Alejandro Amenábar. Met: Javier Bardem, Belén Rueda, and Lola Dueñas.

  Deze film kaart de onderwerpen euthanasie en zelfdoding bij mensen met een terminale ziekte aan. Mar Adentro vertelt het waargebeurde verhaal van Ramón Sampedro, die na een tragische duik in zee de rest van zijn leven bedlegerig blijft. Nadat hij zijn recht om te sterven drie decennia lang geclaimd heeft, behaalt hij met hulp van zijn advocaat en een goede vriend en buurman de overwinning.

  Alejandro Amenábar won in 2005 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

  Latijnsamerikaanse films:

  6.- LA HISTORIA OFICIAL (ARGENTINA, 1985)

  Van: Luis Puenzo. Met: Cast: Norma Aleandro, Analía Castro, and Héctor Alterio.

  La Historia Oficial uit 1985 was de eerste Latijns-Amerikaanse film die een Oscar kreeg. De film neemt ons mee naar de laatste dagen van de Argentijnse militaire dictatuur (1976-1983). In de film toont Puenzo een land in crisis na het verlies van de Falklands in 1982; een natie die de laatste fase doormaakt van een onderdrukkend regime dat leidde tot de “verdwijning” van duizenden mensen. De plot speelt zich af tussen het huis van Alicia, Roberto en Gabi (de hoofdpersonen van dit verhaal) en de middelbare school waar Alicia Argentijnse geschiedenislessen geeft.

  7.- EL SECRETO DE SUS OJOS (ARGENTINA, 2009)

   

  El secreto de sus ojos film

   
  Van: Juan José Campanella. Met: Ricardo Darín, Soledad Villamil, Pablo Rago, and Javier Godino. Trailer: www.youtube.com/watch?v=GqdLlefQ8gU

  Benjamín Espósito is een ambtenaar die vroeger bij een correctionele rechtbank in Buenos Aires werkte en net met pensioen is gegaan. Hij is geobsedeerd door een misdaad waarvan hij 25 jaar geleden getuige was en besluit een roman over de moord te schrijven. Tijdens het schrijven herinnert hij zich een vroegere en niet vergeten liefde.

  Dit is een thriller met een boeiend plot en een hoge technische kwaliteit. El secreto de sus ojos won in 2010 de Oscar voor beste niet-Engelstalige film, de tweede voor de Argentijnse filmindustrie.

  8.- UNA MUJER FANTÁSTICA (CHILE, 2017)

  Van: Sebastián Lelio. Met: Daniela Vega and Francisco Reyes.

  Una Mujer Fantástica was het tweede cinematografische werk dat het gouden beeldje in de geschiedenis van de Chileense cinema ontving, na de korte animatiefilm Historia de un Oso (2014). Una Mujer Fantástica won de Oscar in 2018 in de categorie Beste Niet-Engelstalige Film.

  De plot gaat over de transseksuele Marina (een jonge serveerster die zangeres wil worden) en haar twintig jaar oudere partner, Orland. Zo hebben een gelukkig leven, tot dat Orlando plotseling – in haar armen – overlijdt. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als zijn familie zijn argwanend over haar rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie – die de relatie nooit heeft geaccepteerd – haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn. Ze schudt niet alleen alle vreselijke dingen van zich af die tegen haar worden gezegd en gedaan, maar ze richt haar energie op het doen van dingen die haar gelukkig maken met de mensen in haar leven waarvan ze weet dat ze haar zullen steunen. Zo stijgt ze boven de haat van anderen. De film zit vol met prachtige cinematografische sequenties die Marina’s dappere reis in beeld bengen.

  Meer lezen: Films in het Spanish (om Spaans te leren).

  Trailer: www.youtube.com/watch?v=y0iefswhDPQ

  Spaans Leren in Spanje

  Spaans Leren in Spanje

  Alle taalscholen

  You might also want to read:

  Comments... no comments

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *