Kerstmis in Spanje

maandag december 20, 2021 | Spaanse Cultuur | Posted by studyspanishinspain

471 views
Christmas Traditions in Spain

Ben je klaar voor een spetterende kerst in Spanje? Of je nu een reiziger bent, een expat, je doet een taalcursus Spaans in Spanje, of je bent op vakantie in Spanje… je bent benieuwd hoe de Spanjaarden Kerstmis vieren en of ze typisch Spaanse kersttradities hebben. En ja, die hebben ze. Als je het geluk hebt dat je in deze tijd van het jaar in Spanje bent om Spaans te leren, zul je Kerstmis groots vieren. Ondanks Covid.

Kerst in Spanje

Kerstmis in Spanje is veel meer dan 24, 25 en 26 december. Als de Spanjaarden het over Kerstmis hebben, bedoelen ze de hele periode tussen 24 december en 6 januari, wanneer de kerstdagen eindigen. En als je hieronder onze kerstkalender bekijkt, dan zie je zelfs dat deze eigenlijk al in de eerste week van december begint.

Kerstmis in Spanje combineert religieuze met heidense tradities. Kestavond – 24 december – wordt kerstavond of Noche Buena genoemd; na het diner (Cena de Navidad) gaan veel mensen om middernacht naar de middernachtmis. 25 december is, zoals in veel andere landen, kerstdag, gerelateerd aan de geboorte van het Kindje Jezus volgens de katholieke traditie. Tweede kerstdag (26 december) bestaat niet. Op 31 december wordt oudejaarsavond gevierd, het afscheid van het jaareinde en het welkom van het komende jaar. Maar de festiviteiten in Spanje eindigen niet op 1 maar pas op 6 januari, de dag van De Drie Koningen of drie wijzen uit het Oosten.

Kerst kalender in Spanje

6 december

Wanneer de beroemde “Puente de Diciembre” (de korte vakantieperiode in de eerste week van december, rond het feest van de Onbevlekte Ontvangenis en de Grondwet) aanbreekt, maken de meeste Spanjaarden van de gelegenheid gebruik om als gezin de kerstboom te op te tuigen. Onder de boom hoort een kerststal: een voorstelling van de geboorte van Jezus met porseleinen figuren.

Van Barcelona tot Valencia, via Sevilla en Madrid, je kunt nu overal in Spanje de kerstsfeer al voelen. De straten van Spanje, de gebouwen en monumenten zijn bedekt met Kers decoraties als dennenbomen, sterren en rendieren, en zijn versierd met witte of veelkleurige lichten.

Streets with christmas lights Spain

22 december

Hoewel de officiële datum de 24e is, weten alle Spanjaarden dat Kerstmis op 22 december valt. Want al sinds 1812 kijken de Spanjaarden uit naar 22 december: dit is de dag van de kerstloterijtrekking (bekend als El Gordo, verwijzend naar de grootte van de jackpot , die in 2020 maar liefst 4 miljoen euro bedroeg.

Dit is de belangrijkste dag van de Nationale Kerstloterij, een essentiële dag in Spanje. Gedurende het jaar hebben mensen loten gekocht en gewacht tot de kinderen de nummers en de prijzen zingen om de hunne te zeggen. Voor velen is dit evenement het begin van de kerstvakantie.

24 December (Kerstavond)

Op 24 december vieren mensen kerstavond; dit is over het algemeen een familiefeest. Alle leden van dezelfde familie verzamelen zich die avond rond een uitgebreid kerstdiner, vol vlees, wijn en etenswaren die de rest van het jaar niet worden gegeten. Na een uitgebreid dinner zijn er veel zoetje hapjes als nagerecht.

Maar de avondt eindigt niet na het avondeten. De meeste Spanjaarden zullen de nachtmis (de Misa del Gallo) bezoeken, die traditioneel gevierd wordt rond middernacht om de geboorte van de Zoon van God te vieren. Spanje kent veel traditionele kerstliederen met tamboerijnen en gitaren.

24 december is ook de nacht dat de Kerstman geschenken brengt aan iedereen die braaf is geweest. In San Sebastián, in Baskenland, brengt de Olentzero het speelgoed, en in Catalonië (Barcelona) en Aragon is het de Tió de Nadal.

25 December (Eerste Kerstdag)

Ondanks het overvloedige kerstavonddiner de dag ervoor, komt de familie weer bij elkaar voor het diner op eerste kerstdag, maar niet zo uitgebreid als de avond ervoor. Vooral in gezinnen met kleine kinderen wordt deze dag gebruikt om de geschenken te delen die de kerstman in elk huis heeft achtergelaten. De straten zijn gevuld met kinderen die hun skates of nieuwe fietsen en radiografisch bestuurbare auto’s testen.

Christmas in Spain Malaga

28 december

Tussen Kerstmis en Oudjaar valt nog een feest: op 28 december viert Spanje de dag van de Santos Inocentes (de “Onnozelen”). Dit is een andere katholieke traditie die is aangepast aan de samenleving van onze tijd. Op deze dag kun je in Spanje grapjes uit halen met “onschuldige mensen”. Wat je ook hoort en ziet op 28 december is waarschijnlijk niet waar, en iemand neemt je er tussen. Daarom wordt het ook wel “de dag van de grappen” genoemd – vergelijkbaar met onze 1 april. Op de kerstmarkt op de Plaza Mayor van Madrid is een gedeelte gewijd aan grappenmakende voorwerpen voor de dag van de onschuldige kinderen, zoals de typische grote papieren poppen.

31 december

Terwijl kerstavond voornamelijk een familiefeest is, is oudejaarsavond om te vieren met vrienden. Na een diner, bereidt het hele land zich voor op het nieuwe jaar, net voordat de klok middernacht slaat. Eerst verzamelen mensen zich op de pleinen of huizen om de “12 druiven van geluk” te eten (1 druif voor elke maand van het jaar): de druiven worden gegeten tijdens de laatste 12 seconden van het jaar, op elke klokslag één. De officiële nationale aftelling die op tv wordt uitgezonden, vindt altijd plaats in Madrid, aan de Puerta del Sol.

Zodra de klok middernacht slaat, begint het nieuwe jaar en komen mensen naar buiten om het in stijl te vieren. Zoals overal is 1 januari een dag om uit te slapen en bij te komen van de lange nacht ervoor. Maar “Kerstmis” duurt nog enkele dagen verder…

5 Januari

5 januari is een spannende dag voor Spaanse kinderen – eigenlijk de spannendste van de hele kerstperiode. De hele middag kun je in elke stad de grote praalwagens van de parades zien met muzikanten, artiesten en verklede mensen. De belangrijkste deelnemers zijn de Drie Wijzen of de Drie Koningen, die alle kinderen van de stad begroeten.

Na de optocht keren de families terug naar huis zodat de kinderen vroeg kunnen eten en hun schoongepoetste schoenen in de woonkamer kunnen achterlaten. Zo kunnen de drie wijzen in de vroege ochtend bij het huis aankomen en weten waar ze de geschenken van elk van de gezinsleden moeten achterlaten.

6 januari

In de ochtend van 6 januari staan alle kinderen vroeg op om hun cadeautjes te bekijken. Voor de Spaanse kinderen is dit de belangrijkste dag van Kerstmis!

Het enige vervelende aan de middag van 6 januari is dat de kinderen al weten dat de vakantie voorbij is en dat de school weer begint.

Populaire kerstgerechten in Spanje

Geroosterd vlees en vis zijn de typische gerechten van de kerstkeuken in Spanje, waarbij veel geroosterd lamsvlees en speenvarken geserveerd wordt op kersttafels in het hele land. Het meest populair is het speenlam of gebraden lamsvlees, een van de stergerechten uit de Spaanse keuken.

Andere families geven de voorkeur aan het internationaal bekende kerstgerecht: kalkoen – gevuld met rozijnen en amandelen. Gebakken aardappelen en verschillende sauzen begeleiden het vlees. Het voorgerecht kan bestaan uit zeevruchten, zoals bijvoorbeeld garnalen.

Meer lezen over de Spaanse Keuken? The best Spanish Tapas

Spaanse kerstversieringen en kerststallen

Kerstmis in Spanje zit vol diepgewortelde tradities, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Als gevolg hiervan is Kerstmis in Spanje een van de meest traditionele in Europa. Alle steden sieren hun straten met speciale verlichting ontworpen met typische kerstmotieven, hoewel je steeds meer moderne kerstverlichting ziet ontworpen door modeontwerpers; er zijn er zelfs die gesponsord worden door bepaalde merken.

Kerststal

De kerststal vertegenwoordigt de geboorte van het Kindje Jezus in het kleine stadje Bethlehem, en alle families zetten die van hen neer. Er zijn elementaire met de primaire karakters (het kind, de heilige Jozef, de maagd Maria, de os en de muilezel). Maar er worden ook nieuwe elementen aan de kerststal toegeveogd.

In de traditionele kerststallen die zijn opgesteld om door het publiek te worden bezocht, vinden we meestal de gebruikelijke beeldjes en decors: de herders, de wijzen, de engelen die het goede nieuws aan alle inwoners van Bethlehem aankondigen. In Spanje heeft de traditie van de kerststal echter fantastische artistieke kerststallen opgeleverd (zoals de beroemde Coca-kerststal) die je tijdens de kerstperiode kunt bezoeken.

Nativity Scene or Belen Spain

Zoete Spaanse Traktaties en Nagerechen

Turrón en Mazapan

Met Kerstmis heeft een goede gastheer of vrouw altijd een goed dienblad vol kerstnougats en snoepjes klaar staan. Als je in Madrid bent, koop ze dan in een traditionele winkel met een uitstekende reputatie, zoals Casa Mira, in Madrid.

Wat desserts betreft, mag je de beroemde Jijona-nougat niet missen, een pasta gekookt met honing en gekruid met noten; marsepein, een suikerkoek met amandelen in de vorm van figuren zoals bellen, vissen, slakken en meer.

Polvorón

De Sevilliaanse polvorones, gemaakt met suiker en boter, worden gegeten als dessert voor de belangrijkste kerstmaaltijden en -diners, en ze bieden het je aan in elk huis waar je naartoe gaat op die data, ongeacht het tijdstip van de dag. Polvorón is een kleine cake van meel, suiker, amandelen en boter waarvan het belangrijkste kenmerk het gemak is waarmee het in de mond smelt als het wordt gegeten en met de milde smaak. De bekendste komen uit Estepa, in de provincie Sevilla, uit Fondón, in Almería, of San Lúcar de Barrameda in Cádiz.

Roscón de Reyes

Een ander typisch Spaanse lekkernij populair rond Driekoningen is de Roscón de Reyes: een soort cake in de vorm van een kroon, versierd met gedroogde vruchten als edelstenen. Na de parade op 6 januari eten de Spanjaarden graag Roscón de Reyes. Het kan ook worden gevuld met crème, truffel, engelenhaar of een andere crème. Maar er is meer: verborgen in een Roscó zit een verrassing (een klein beeldje). De traditie gaat dat wie het vindt, moet betalen voor de roscón.

Roscon de Reyes Christmas in Spain

In Madrid is er bijvoorbeeld alleen verrassing in elke Roscón, maar in andere delen van Spanje, zoals Valencia, is er een traditie om twee elementen te verbergen: het beeldje en een boon. Volgens de traditie moet wie de figuur vindt, tot koning worden gekroond en wie de boon vindt, moet betalen voor de roscón.

Wat te doen tijdens Kerst in Spanje

Als je in Spanje een taalcursus Spaans volgt, zul je genieten van alle Spaanse tradities. Ongetwijfeld hebben het personeel van de Spaanse school, de leraren en de gastgezinnen je al tips gegeven over wat te doen tijdens Kerstmis in Spanje. Hier zijn onze drie tips:

# 1 Ga naar een van de leuke kerstmarkten

De kerstmarkt op de Plaza Mayor is de meest typische van Madrid. Maar in bijna alle steden zijn kerstmarkten te vinden, vol kraampjes om kerstcadeaus te kopen, souvenirbeeldjes om de kerststal op te hangen, kerstbomen en versieringen en grappen.

In Barcelona kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Fira de Santa Llúcia langs de Avinguda de la Catedral in de Gotische wijk (tot 23 december, de dag van Saint Lucia). Een andere beroemde kerstmarkt in Barcelona sinds 1962 is de Fira de Nadal, gelegen in de tuinen van de Sagrada Família.

Een leuke kerstmarkt in Noord-Spanje is in Santiago de Compostela – de hoofdstad van Galicië – en een beroemd bedevaartsoord. Bezoekers die een wandeling maken, zullen door de geplaveide straten lopen en prachtige architectuur zien in de vorm van kloosters, kerken en paleizen. Valencia heeft ook een mooie kerstmarkt en in Granada is er een grote kerstmarkt in het centrum van de stad met fascinerende bijzonderheden.

De studenten van de Spaanse School in Sevilla waren dol op de jaarlijkse Feria del Belen, een geliefde markt gewijd aan ingewikkeld ontworpen belén-beeldjes, meestal gemaakt van hout. Deze levendige culturele markt neemt vanaf eind november de Avenida de la Constitución in Sevilla over, met meer dan 30 kraampjes waar je leuke kerstcadeautjes kunt kopen.

# 2 Leer typische Spaanse kerstliederen

Kerstliederen bestaan in veel landen, maar in Spanje wordt de vocale zang van de kerstliederen begeleid door twee specifieke instrumenten: de tamboerijn en de zambomba (hoewel deze laatste niet meer zo geel gebruikt worden, omdat het helemaal niet eenvoudig is hier geluid uit te krijgen. Een zambomba is een trommelachtig instrument waarbij een stok door de huid wordt gestoken; je moet de stick op en neer bewegen om het ritme te creëren.

Het is ook een traditie in veel landelijke gebieden van Spanje dat kinderen een kerstlied aan de deur komen, zodat de ouderen hen een kerstbonus geven: een klein geschenk, een paar munten.

# 3 Eet de heerlijke “Chocolate con churros”

Om in Spanje chocolade met churros te eten, heb je niet veel excuses nodig, vooral in de winter. Je kunt ze letterlijk op elke hoek van de straat wel kopen. In veel grote steden zijn typische “churrerías” (cafes gespecialiseerd in churros) gaan, zoals in Madrid, en in Barcelona naar La Churre del Poble Sec. Een beroemde churreria in Málaga is Tejeringos.

Eat Chocolate con churros

Op oudejaarsochtend is churros eten bijna een ‘must’, een diep gewortelde traditie, vooral als je die de nacht doorbrengen met feesten (zo was het althans vóór het coronavirus); na het uitgaan maar vóór het slapen, een bezoek aan een van die typische ‘churrerías’ om het jaar goed te beginnen.

Lees meer:
Waarom Spaans leren in Spanje: 6 redenen

Christmas Traditions in Spain and Latin America

Opmerking
Door de coronapandemie is het dit jaar misschien een beetje anders. Maar de kerstspirit in Spanje zal er altijd zijn.:)

Comments... no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *