Over Taalcursussen Spaans in Spanje


Spaanse tapas: onze top 10 favoriete tapas

vrijdag april 30, 2021 | Spaanse Cultuur | Posted by studyspanishinspain

18865 views
  • English
Spanish tapas: our top 10 favourite tapas

Tapas zijn een typisch culinair onderdeel van de Spaanse levensstijl en cultuur. De eetgewoonte van de Spaanse tapascultuur heeft niet alleen Spanje veroverd. Tapas eten is een trend die in steeds meer landen opkomt. Er zijn honderden verschillende Spaanse tapas die gegeten kunnen worden voor de lunch of het diner, en die vaak het complete diner op zich zijn. Lees meer over de Spaanse tapascultuur voordat we je onze top 10 favoriete tapas geven.

Tapear or: ir de tapas
Ten eerste waren tapas een kleine snack of aperitief om voor het avondeten te eten. Zoals je misschien gemerkt hebt als je bij een gastgezin woont tijdens een Spaanse onderdompelingscursus in Spanje: de meeste mensen in Spanje dineren later, later dan in andere Europese landen. De Spanjaarden eten rond 21:00 of 22:00 uur (of zelfs later).

Tegenwoordig is de tapa veel meer dan een aperitiefje. Het is populair voor Spanjaarden om een hele maaltijd tapas te consumeren, die ze tapear noemen. Wanneer mensen van plan zijn om een paar verschillende bars te bezoeken en in elke bar tapas en drankjes te nuttigen, noemen ze dit: ir de tapas.

Hoe en wanneer eet je tapas?

Uitgaan om tapas te eten en iets te drinken is een ‘must do’-activiteit voor degenen die in Spanje wonen om Spaans te leren. De Spanjaarden houden ervan om in een bar een paar tapas en drankjes te drinken en te praten, terwijl ze na een uur of zo hetzelfde herhalen in een andere bar, en daarna in een andere. Dit kan uren doorgaan, in groepen van familieleden of vrienden. Het eten van tapas maakt deel uit van de sociale tradities van Spanje; het stimuleert conversatie en delen. Mensen zijn minder gefocust op het eten van een maaltijd die voor hun neus staat, dan wanneer ze dineren in een meer traditionele setting.

Zoals je ziet, gaat de tapascultuur over meer dan alleen de tapa; het gaat om de manier waarop je deelt, waar en met wie.

Tapas: koud of warm

Zelfs in de kleinste cafés van Spanje vind je tapas zoals olijven, ansjovis, patatas bravas of een aardappelomelet. Sommige tapabars zijn gespecialiseerd in vis en zeevruchten; anderen in vlees. Tapas zijn over het algemeen onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: warm en koud. De warme tapas zie je vaak op een bord buiten of in het restaurant of op een menukaart. De koude tapas (olijven, chorizo, kaas etc.) zijn te zien op de bar of achter een vitrine.

Probeer de heerlijke Spaanse tapas uit en vind een leuk plekje in de bar of net buiten, met je vrienden of familie: bestel ongeveer drie tapas per persoon en een drankje… uur. Als je de tapas klaar hebt, kun je andere bestellen of een korte wandeling maken voordat je in een andere bar belandt waar je meer en verschillende tapas kunt bestellen.

Spanish Tapas 10 favourite tapas

Oorsprong van tapas

Waar komt de tapa vandaan? De oorsprong van tapas ligt in Andalusië. Andalusië was het hart van de sherryproductie en een tapa werd aanvankelijk geserveerd met een glas sherry of een ander drankje. Het werkwoord tapar betekent in het Spaans “bedekken”; en tapa betekent “bedekken”.

We weten niet of mensen iets wilden om het glas te bedekken, of dat ze iets anders bedoelden … maar de traditie van tapas (kleine porties eten op een klein bord) was geboren.

Er zijn verschillende andere verhalen over het ontstaan van de tapacultuur in Spanje. Een ander ding is zeker: tapas zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Spaanse culinaire traditie en het dagelijkse leven. Tot slot kunnen we gerust stellen dat tapas waarschijnlijk het meest bekende aspect van de Spaanse keuken is, wereldwijd het meest bekend. Of denk je dat het paella of sangria is? Of ham, b.v. de beroemde jamón ibérico?

Hoeveel kosten tapas?

De prijs van een tapa varieert ongeveer tussen de € 2,50 en € 5 of € 6. Tot je verbazing: er zijn bars of restaurants, waar je gratis tapas kunt krijgen: ze komen met de drankjes als aperitief. Vooral in de regio Granada bieden de cafés en bars gratis tapas bij een drankje. Dit is niet in heel Andalusië het geval: in Malaga of Sevilla worden de tapas apart in rekening gebracht. We kunnen zeggen dat de tapascultuur springlevend is in Madrid, Salamanca en Andalusië; maar niet in

Meer lezen over tapas?

  • Dit is een leuk artikel van de beroemde Engelse kok Jamie Oliver: Spanish tapas.
  • Spreek je al (een beetje) Spaans? Bekijk dit artikel van de officiële toeristische website van Spanje en bekijk de prachtige foto’s van de tapas: 20 aanbevolen, lekkere tapas

Spanish Tapas in Spain

Spaanse tapas: onze top 10 favoriete tapas

Reist u binnenkort naar Spanje, voor een vakantie of een vakantie of voor een taalcursus Spaans in Spanje? Wij hebben de lekkerste vlees-, vis- en vegetarische tapas op een rijtje gezet. Ze zijn allemaal een echte aanrader!

Spaanse tapas: onze Top 10 favoriete tapas

1. Pincho’s of Pintxos

Je ziet deze schattige sandwiches vooral in de noordelijke regio’s, waaronder Baskenland. Ze worden belegd met bijvoorbeeld stukjes ham en tomatentapenade of vis, maar ze zijn er ook in een vegetarische versie zodat er voor ieder wat wils is.

Tapas Boquerones Vinagre

2. Albondigas

Albondigas zijn gehaktballen in een kom geserveerd met een zelfgemaakte tomatensaus met erwten en soms aardappelen. We houden persoonlijk van Albondigas als ze een beetje pittig en goed gekruid zijn.

3. Boquerones en vinagre

De twee belangrijkste ingrediënten voor “boquerones en vinagre” zijn verse ansjovis (hoe verser, hoe beter) en azijn. Het bereiden van dit gerecht kan soms al twee dagen van tevoren beginnen aangezien de vis eerst een dag in azijn gemarineerd wordt. Later wordt het besprenkeld met olie, knoflook en peterselie. De rug en de krop van de ansjovis moeten vooraf worden verwijderd.

Spanish Tapas pan al alioli

4. Pan (of Patatas) al Aioli

Deze heerlijke saus bestond oorspronkelijk alleen uit knoflook en olie, maar in de loop der jaren zijn daar andere ingrediënten zoals mayonaise aan toegevoegd. Het wordt gebruikt als saus voor inktvisringen, garnalen, aardappelen enz. Aioli kan zelfs van een eenvoudig stukje brood een heerlijke verwennerij maken. We waarschuwen je dat je een aioli-verslaving kunt ontwikkelen, want als je deze saus eenmaal bij je tapas eet, kun je niet meer stoppen!

5. Chorizo al vino tinto

Hoewel we chorizo op zich ook al een lekker tussendoortje kunnen vinden, maken de smaken van dit gerecht het nog specialer. Simpel gezegd bestaat deze tapa uit chorizo gemarineerd in rode wijn. Dit is een van de makkelijkste tapasgerechten om zelf te bereiden. Het is zeker de moeite waard om te maken of te bestellen.

Ir de tapas Calamares

6. Calamares

Niets is zo lekker als verse inktvisringen met een dun krokant laagje er omheen. Daarom vind je het in veel restaurants in en buiten Spanje. Tip: heerlijk met aioli.

7. Patatas bravas (gebakken aardappelen in pikante tomatensaus)

Het klinkt zo simpel, maar als je het goed doet, is dit een heerlijk vullend gerecht. Het zijn knapperige, gekruide aardappelen met een pittige tomatensaus erover. Dit is ongetwijfeld een van de meest bekende en populaire tapas in Spanje, en toeristen genieten er net zoveel van als de lokale bevolking.

Tapa pulpo a la Gallega

8. Pulpo a la Gallega

Polpo a la Gallega is een typisch streekgerecht uit Galicië. Ook deze tapa heeft een paar dagen voorbereiding nodig als je de octopus mals en zacht wilt krijgen. De hele octopus gaat met kopjes en tentakels de pan in en wordt vervolgens in stukjes gesneden en geserveerd met aardappelen, olijfolie en paprika.

9. Gambas al Ajillo

Je kunt dit lekkere gerecht gemakkelijk thuis maken, maar om de een of andere reden smaakt het nooit zo lekker als in Spanje op een terras. De gamba’s zijn gemarineerd in knoflook en olijfolie en perfect “sappig” gebakken met een lekkere saus waarin je ook je brood kunt dippen. Altijd een succes.

Spanish Tapa culture Gambas al Ajillo

10. Berenjenas fritas con miel de caña

Zelfs als je geen aubergineliefhebber bent, kan deze vegetarische tapa je zomaar van gedachten doen veranderen. Dit gerecht bestaat uit gebakken aubergine met rietsuikersiroop, een specialiteit uit Andalusië die je in elk restaurant of tapasbar aantreft.

Spaanse traditionele tapascultuur

Er zijn ook de klassieke tapas die je in de meeste restaurants in Spanje aantreft. Voorbeelden zijn de in dunne plakjes gesneden zoute ‘ibérico of serrano jamón’ (ham) of de Tortilla Española (Spaanse aardappelomelet), ook wel “het nationale gerecht van Spanje” genoemd.

Natuurlijk heeft je Spaanse gastmoeder – als je bij een gastgezin woont terwijl je Spaans leert in Spanje – heerlijke Spaanse gerechten voor je klaargemaakt.

En als je al een paar weken Spaans leert en leeft.. …. wat is jouw favoriete tapa? Plaats in de comments en laat het ons weten!

Taal cursus Spaans in Spanje?
Meer info:
 
Spaans leren in Spanje

You might also want to read:

Comments... no comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *